Logo OKSV

KNVB: Vijf wissels toegestaan in het betaald voetbal en amateurvoetbal seizoen 2021/'22

17 aug 2021

Clubs in het betaald voetbal en in de senioren en de oudste jeugdcategorieën in categorie A van het amateurvoetbal mogen in het seizoen 2021/’22 vijf wissels doorvoeren. In alle betaald voetbalcompetities was daar in het seizoen 2020/’21 al sprake van, in het amateurvoetbal alleen in de bekercompetities.

In het seizoen 2020/’21 ging de KNVB al mee met het besluit van de internationale spelregelcommissie (IFAB) om spelers in het - door de coronapandemie veroorzaakte - extra drukke voetbalseizoen te ontlasten. Omdat er nog veel onzekerheden zijn met betrekking tot het verloop van het coronavirus en de gevolgen die dit heeft voor de competities, bevelen medici aan om ook komend seizoen vijf wissels aan te houden.

Deze regeling geldt komend seizoen onder meer voor de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de TOTO KNVB Beker en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Betaald voetbal

De Eredivisie CV, de CED en alle technisch directeuren van de Nederlandse betaald voetbalorganisaties zijn positief over de mogelijkheid tot vijf keer wisselen komend seizoen. De speeldagenkalender zit opnieuw voller dan eerdere jaren, met slechts één vrije midweek in het najaar en één in het voorjaar, een kortere winterstop en een extra interlandperiode in januari. Zo’n tien andere Europese landen maken ook gebruik van de mogelijkheid tot vijf keer wisselen.

Amateurvoetbal

Het amateurvoetbal bij de senioren en de oudste jeugdcategorieën in de categorie A sluiten aan bij de regelgeving van het betaald voetbal. De vijf wissels mogen in het amateurvoetbal gebruikt worden in de competities en in de beker, afgelopen (afgebroken) seizoen was dit nog slechts mogelijk in de beker.

Daarnaast is voor het jeugdvoetbal een aantal verbeteringen doorgevoerd om het spelplezier en ontwikkeling van spelers te verhogen. Zodoende is gekomen tot een methodische lijn die past bij de verschillende voetballers (verschillende leeftijden, top en breedte) die competitie spelen. In de categorie A junioren JO15- t/m JO17- en MO17-divisies is komend seizoen sprake van zeven wisselspelers. Voor de categorie A JO13 en JO14 en alle klassen in de categorie B is sprake van onbeperkt wisselen.

Voor de categorie A JO13 en JO14 en alle klassen in de categorie B is sprake van onbeperkt wisselen.

Extra wissel bij hersenschuddingen

In de tweede helft van afgelopen seizoen vond in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie een pilot plaats die het teams toestaat een extra wissel toe te passen als bij een speler het vermoeden bestaat dat hij een hersenschudding heeft. Binnenkort wordt duidelijk of deze pilot een vervolg krijgt in zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal.

Hoe werken de vijf wissels tijdens reguliere wedstrijden?

Hoe werkt het in wedstrijden waar wordt verlengd?

Wisselbeleid amateurvoetbal


De opbouw van het wisselbeleid in het amateurvoetbal ziet er komend seizoen als volgt uit:

Categorie A senioren: Mannen, vrouwen en junioren JO18/JO19

5 wissels


Categorie A junioren: JO15 t/m JO17 en MO17 divisies

7 wissels
Categorie A junioren: JO13 en JO14

Onbeperkt doorwisselen*

Categorie B: Alle klassen

Onbeperkt doorwisselen*

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
Laatste Senioren en Junioren nieuws :

Meer Senioren en Junioren nieuws...

[ Nieuws ] - [ Agenda ] - [ Nieuwsbrief ]

© Copyright 2001-2021 - Privacyverklaring - Gemaakt door: Chris Kamps