Logo OKSV

Arenal Lokaal: Paul Sweep keert terug op het oude nest in Overlangel

'OKSV heeft een jong en enthousiast elftal'

07 sep 2015

Door Paul Verstegen

Na een avontuur van zes jaar bij Herpinia is de 31-jarige Paul Sweep terug op het oude nest in Overlangel. De aanvalsleider hoopt na flink blessureleed aan de enkel weer van waarde te kunnen zijn voor het eerste elftal van OKSV. "De top vijf moet haalbaar zijn en als we een periodetitel pakken is het seizoen helemaal compleet."

Sweep verhuist op 11-jarige leeftijd van Rotterdam naar Overlangel. Tot die tijd is hij niet wekelijks op het voetbalveld te vinden, maar in het zwembad. Een jaar later, als hij geaard is in Brabant, wordt hij lid van de lokale voetbaltrots OKSV. Zodra hij de overstap maakt naar de senioren groeit Sweep uit tot een vaste waarde in het eerste elftal, waarmee hij in 2005 promoveert.

Ondanks dat hij het prima naar zijn zin heeft in Overlangel, wil de spits meer. Hij heeft goed contact met de toenmalige leider van Herpinia die Sweep meerdere keren vraagt om in Herpen te komen voetballen. "Op zich wilde ik wel, maar in eerste instantie durfde ik die stap niet zomaar te maken. Je leeft, woont en werkt in een kleine gemeenschap en ik wilde geen scheve gezichten. Totdat op een gegeven moment iemand tegen mij zei dat ik zo'n kans moest pakken omdat ik er anders later spijt van zou krijgen. Daarom ben ik in 2009 naar Herpinia gegaan."

Tweede klasse
Op het moment dat Sweep in Herpen arriveert, komt het team uit in de tweede klasse. "Een geweldige ervaring, het waren twee superseizoenen", blikt hij terug. "Het was op zondag vaak een flink eind reizen. We gingen per touringcar. De bus zat vol met spelers en supporters. Onderweg brachten we de tijd door met kaarten, kletsen en muziek luisteren. Altijd gezellig."

In de jaren daarna stopt een aantal belangrijke spelers. "Dat is iets dat je op dit niveau niet zomaar kunt opvangen", weet Sweep. Daarom zakt Herpinia steeds verder terug. Dan krijgt het team in de vierde klasse nog een laatste opleving en weet via de nacompetitie te promoveren. Vooral over de finale tegen Avesteyn uit Dinther in Heesch kan Sweep vol vuur vertellen. Hij weet nog precies wanneer het was: 2 juni 2013. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ruim 1.500 mensen langs die lijn die roepen en schreeuwen. Dat geeft enorm veel adrenaline. Als je dan ook nog wint: geweldig!"

Blessureleed
In datzelfde jaar krijgt Sweep last van zijn enkel. Twee jaar lang voetbalt hij met een verdoving. Elke paar maanden krijgt hij een spuit. "Eigenlijk onverantwoord, maar je wil presteren", zegt hij. "Door de pijn gaat de lol er wel af. Ik raakte het plezier in het spelletje kwijt, want ik kon niet meer vrij voetballen."

Zijn laatste wedstrijd voor Herpinia speelde Sweep vorig jaar oktober. Begin december ondergaat hij een operatie in het Udense Bernhoven. Dat gaat niet helemaal goed en zijn slagader wordt geraakt. Het gevolg daarvan is dat hij twee weken later weer onder het mes moet. Ook dat verloopt niet soepel, waardoor hij zich drie dagen later weer in de operatiekamer bevindt.

Na een herstelperiode begint Sweep langzaam aan zijn comeback, maar tijdens het trainen blijft hij last houden van hardnekkige enkelklachten. Dit keer gaat hij naar ViaSana in Mill. Dat was afgelopen juni. In augustus begint hij wederom met trainen. "Maar ik ging veel te hard veel te snel en kreeg daardoor een terugval. Nu doet ik het rustiger aan en ben ik langzaam aan het opbouwen. Binnenkort hoop ik mijn eerste minuten binnen de lijn te maken."

'Cirkel is rond'
Het is mede dankzij trainer Niels Voet dat Sweep terug is in Overlangel. "Ik heb heel lang getwijfeld en een paar goede gesprekken gehad. De cirkel is nu rond. Het eerste elftal is jong en enthousiast. Voor mij zijn het bijna allemaal spelers waarmee ik nooit gevoetbald heb. OKSV moet op dezelfde voet door blijven gaan als vorig jaar. Dan moet de top vijf haalbaar zijn en als we een periodetitel pakken is het seizoen helemaal compleet. Ik heb echt zin om te beginnen."

In zijn agenda heeft Sweep een grote rode cirkel gezet op zondag 6 december. "Die dag spelen we tegen Herpinia. Daar kijk ik nu al naar uit. Een echte derby die al veel te lang niet heeft plaatsgevonden. Door de nieuwe competitie-indeling speel je sowieso veel interessantere wedstrijden tegen voetbalclubs uit de directe omgeving." Sweep verwacht dat Vorstenbossche Boys en Herpinia gaan strijden om het kampioenschap. "Maar Achilles Reek en SCV '58 zijn gevaarlijke outsiders", merkt hij op.

Toekomst
Dit jaar geeft Sweep zich nog helemaal voor het eerste elftal. "Als mijn fysieke toestand dat tenminste toelaat. Nu gaat het gelukkig goed. Hopelijk blijft dat zo. Na dit seizoen maken we de balans op. Het liefst blijf ik nog jaren in het eerste elftal spelen. En anders ga ik gewoon naar een lager elftal. Voetbal is voor mij een uitlaatklep. Als mijn lichaam meewerkt, zie ik mezelf nog wel tot mijn vijftigste doorgaan."

Op de eerste officiŽle wedstrijd voor OKSV moet Sweep nog een weekje wachten. Vanwege een oneven aantal clubs in de competitie is er elke week een team vrij. Overlangel heeft de pech de eerste te zijn. "Er is niets vervelender dan de eerste speelronde vrij te zijn. Alhoewel het voor mij in dit geval wel goed uitkomt. Dan heb ik een weekje langer de tijd om te herstellen."

OKSV speelt zondag 6 september een vriendschappelijke uitwedstrijd tegen De Willy's. Een week later, op zondag 13 september, gaat het echte werk beginnen. Dan komen de Maaskantse Boys op bezoek in Overlangel.

Bron: Arena Lokaal

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
Laatste OKSV 1 nieuws :

Meer OKSV 1 nieuws...
Bekijk nieuwsbrief 
[ Nieuws ] - [ Agenda ] - [ Nieuwsbrief ]

© Copyright 2001-2021 - Privacyverklaring - Gemaakt door: Chris Kamps